Festival 39Graden

Floor Langen winnares Gouden Thermometer 2018

Op de zondagavond van Festival 39Graden wordt de Gouden Thermometer uitgereikt; een stimuleringsprijs voor jong talent. Floor Langen uit Breda is de winnares van deze stimuleringsprijs met haar voorstelling Alles. Floor wint een productiebudget van 750 euro om een nieuwe voorstelling te produceren en is met haar nieuwe voorstelling te zien op Festival 39Graden 2019.  

De voorstelling Alles is een intieme, persoonlijke solo over seksualiteit en mens-zijn en was zowel op het festival te zien als op haar Huiskamerroute. De jury beoordeelde Floor met deze voorstelling als maker met veel potentie.

De teksten zijn grappig en scherp. Jouw performance heeft een unieke vorm; theater van de toekomst noemde de jury het zelfs. Zelf schaar je het onder de categorie spoken word. Je maakte ons deelgenoot van wat in jou leeft, intiem maar ook spelend met de vierde wand. Met geprojecteerde zinnen vertel je heel veel en je speelt gemakkelijk met het publiek.”  Aldus de jury van het festival over Floor Langen.  

Naast een winnares kwam de jury ook met twee eervolle vermeldingen. AnimAs presenteerde een uitdagende en verrassender voorstelling met heel veel dappere keuzes. De jury zag veel potentie als maker, voornamelijk de performatieve kant. Ook Chevuoi kon rekenen op een eervolle vermelding. Van alle deelnemers was dit het meest uitgewerkte concept met veel professionaliteit. Heel gestileerd, muzikaal en ritmisch in teksten en beweging.

De Gouden Thermometer wordt jaarlijks tijdens het jeugdtheaterfestival 39Graden uitgereikt aan jonge theatermakers met veel potentie. De theatermakers die meedingen naar de prijs zijn tussen de 15 en 21 jaar en zitten maximaal in het tweede jaar van een hbo-kunstopleiding. De jury bestond dit jaar uit de leden van de organisatie (Jan de Beer, Tom Heintz en Britt Oosthoek) en twee externe juryleden Loïs Evers, Alyssa Gonzalez en Hannah Vrijenhoek. 39Graden, initiatief van Podium Bloos, biedt een podium aan jonge theatermakers (15 - 21 jaar) uit diverse disciplines zoals theater, dans en muziek. Op 2, 3 en 4 februari kon je proeven van de voorstellingen van jonge talenten tijdens het 39Graden Festival.  

Geldbedrag

 

De winnaar van de Gouden Thermometer ontvangt een productiebudget van 750 euro voor een nieuwe voorstelling. De gift wordt mogelijk gemaakt door Vrienden Podiumkunsten Breda. Vrienden Podiumkunsten Breda zet zich actief in voor podiumkunstenaars en podia met nieuwe en innovatieve ideeën. Zo ontvangt Festival 39Graden structurele financiële steun van Vrienden Podiumkunsten Breda.