39Graden

Foto: Jeroen Koevoets, gemaakt tijdens Theater na de Dam

Theater na de Dam 2021

Op 4 en 5 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In samenwerking met Theater na de Dam en regisseur/schrijver Koen Verheijden creëren we in dat kader een voorstelling gebaseerd op de verhalen van ouderen.

 

We blikken na 75 jaar terug op een vergeten en zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Koen Verheijden ontwikkelt samen met jongeren en een groep Indische ouderen van zorgcentrum Raffy een theatrale ervaring. Centraal staat de oorlogsperiode in voormalig Nederlands-Indië, de aankomst van de Indische Nederlanders in Breda en we stellen ons de vraag waarom we nu, anno 2021, zo weinig afweten van deze geschiedenis. Samen met Koen duiken de jongeren in persoonlijke verhalen van ouderen, deze worden omgezet in een theatrale ervaring. 

 

Koen Verheijden is toneelschrijver en regisseur. Hij is geboren in Breda en studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij creëerde meerdere voorstellingen waaronder ‘Nina Bobo’, te zien op 9 mei in Podium Bloos. Research, veldwerk en interviews zijn vaak vertrekpunten voor zijn werk. Door middel van de geschiedenis probeert Koen zich te verhouden tot huidige maatschappelijke problemen. Zijn werk gaat niet over de hoofdrolspelers van historische of hedendaagse conflicten. Hij kiest er juist voor om de levens van figuranten een podium te geven. Zo weet hij een groter en completer verhaal te vertellen.

 

Dit project is onderdeel van Theater na de Dam. Meer informatie hierover vind je via: www.theaternadedam.nl.