39Graden

Kabar Angin - Theater na de Dam 2021

Op 4 en 5 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In samenwerking met Theater na de Dam en regisseur/schrijver Koen Verheijden creëren we in dat kader een voorstelling gebaseerd op de verhalen van ouderen.

 

We blikken na 75 jaar terug op een vergeten en zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Koen Verheijden ontwikkelt samen met jongeren en een groep Indische ouderen van zorgcentrum Raffy een theatrale ervaring. Centraal staat de oorlogsperiode in voormalig Nederlands-Indië, de aankomst van de Indische Nederlanders in Breda en we stellen ons de vraag waarom we nu, anno 2021, zo weinig afweten van deze geschiedenis. Samen met Koen duiken de jongeren in persoonlijke verhalen van ouderen, deze worden omgezet in een theatrale ervaring. 

 

Bekijk de korte film 'Kabar Angin':

*alle deelnemers zijn bij aanvang van de opnames getest op COVID-19. 

 

 

Credits

Maker: Koen Verheijden
Spelers: Merel Jacobs, Femke van Rijsbergen, Sterre Polman, Liselotte Maille, Isa Schaeffer, Feebe de Clerck

Ouderen: Mevrouw Lapré, Mevrouw Beckker, Mevrouw Renon, Mevrouw Menick van Geenen, De Heer Scholte en Mevrouw Hoppenbrouwers

Begeleiding Raffy: Ria van Ingen en Barbara Zandboer

Geluid: Scott Beekhuizen
Beeld & Concept: Cleo Julia Mullis

Regie-assistentie: Jonathan Veenhuijsen

 

Dit project wordt ondersteund door Podium Bloos en zorgcentrum Raffy. Daarnaast zijn we een onderdeel van Theater na de Dam:

 

 

Theater na de Dam

"Op de avond van 4 mei zouden normaal gesproken in heel Nederland tegelijkertijd meer dan honderd voorstellingen gerelateerd aan de Nationale Dodenherdenking hebben gespeeld, maar in dit vreemde jaar beleven honderden mensen de herdenking thuis. Met behulp van film, geluid of beeld. Stelt u zich dat voor. Op al die plekken in het land zijn we los van elkaar verbonden in hetzelfde ritueel."

 

- Organisatie Theater na de Dam 2021